[...] „ostra zimowa masa" nie wyszła tak dobrze jakbyś chciał i „coś" wchodzi pierwsze, a potem dopiero Ty? Ciasteczko Bracie? No cóż... Też kiedyś tak miałem, ale słuchaj, mam dla Ciebie w zanadrzu parę sztuczek, trików i patentów, które możesz wykorzystać żeby pozbyć się tego i owego. Gotowy? Kim jestem? Znasz mnie z cyklu artykułów o HST, jestem [...]
Od nowego roku chcą zabronic naturalnych witamin , minerałów , suplementów i w pewnym sensie żywności ekologicznej . Jak dla mnie to absurd w biały dzień . Myślę że za tym stoi korupcja i nieczyste interesy . Czy tym razem wygra dobro czy zło ? Wkleję tu materiały na ten temat które znam . Można złożyc podpis online pod petycją przeciw temu [...]
[...] jakie natura daje człowiekowi. Dla zainteresowanych eliminacją mięsa ze swej diety nie oferuje jedynie substytutu, lecz pożywienie, które ma zdecydowanie większa wartość dla zdrowia człowieka. Jest bogate w białka i tłuszcz nieporównywalnie bardziej niż jakikolwiek inny owoc. Tłuszcz w nim zawarty jest lepiej trawiony niż tłuszcz zwierzęcy″. [...]
[...] od androgenów lub wrażliwych na ich działanie, testosteron jest tylko prohormonem. W komórkach tych tkanek, białko receptora androgenowego nie stanowi głównego celu dla testosteronu. Celem tym pozostaje natomiast białko pewnego enzymu – 5 alfa reduktazy. Pod wpływem 5 alfa reduktazy dochodzi do przemiany testosteronu w DHT, który to [...]
[...] mniej narażeni na choroby serca. Według przybliżonej reguły, ryzyko to spada o 25% przy każdym wzroście stężenia HDL o 5 mg/dl. Wartości normalne wynoszą około 45–55 mg/dl dla ludzi, w zależności od płci. Kobietom przypisuje się wyższą wartość, co prawdopodobnie jest wytłumaczeniem, dlaczego są one generalnie mniej wrażliwe na choroby serca niż [...]
[...] przemian leków zależy między innymi siła ich działania oraz zakres skutków niepożądanych i toksycznych wywołanych ich przedawkowaniem. To mniej więcej tłumaczy fakt, dlaczego tylko niektórzy kulturyści rozrastają się do monstrualnych rozmiarów, pomimo, iż większość z nich przyjmuje podobne leki i ich dawki. No cóż, sukces w kulturystyce [...]
[...] sportowcy chcieliby zachować zasoby węglowodanów, a stosujący dietę - zredukować zapasy tłuszczu. W artykule krótko omówiono znaczenie tłuszczu jako źródła energii dla aktywności fizycznej, wpływ intensywności i czasu trwania treningu na przemianę tłuszczów i węglowodanów oraz poddano ocenie najpowszechniejsze wśród sportowców strategie [...]
[...] specjalnego kompleksu "insulina-receptor" który posiada zdolność wnikania do wnętrza komórek (internalizacja). Receptory błonowe są w organizmie nieustannie wytwarzane, dlatego cząsteczki insuliny mogą zawsze bez problemu znaleźć dla siebie odpowiednie miejsce zakotwiczenia. Ale zdarzają się również sytuacje, kiedy receptory błonowe zawodzą. [...]
[...] okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy karmieni. Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono [...]
[...] kulturystów i innych sportowców. Reklama reklamą, jednak nauka wciąż bada te substancje. Każdy suplement będący w stanie podnieść poziom testosteronu, jest niezwykle cenny dla kulturystów, gdyż nawet niewielki wzrost tego hormonu zwiększa rezultaty ciężkiego treningu. Które prohormony są najbardziej skuteczne i jak najlepiej jest je stosować, [...]
[...] okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy karmieni. Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono [...]
[...] jest dość duża bo mają sporo witaminy A , dużo żelaza, magnezu i wapnia oraz są zasadotwórcze , ale i na tym, że stanowią ważny składnik diety odtłuszczającej oraz diety dla reumatyków i chorych na nerki (własności moczopędne). Buraki- obok kapusty i marchwi zjadamy ich więcej niż innych warzyw. Buraki nie zawierają dużej ilości witamin, a [...]
[...] i zbliżone do nich bifidobakterie, które możemy dostarczyć z zewnątrz. Ich głównymi zdolnościami jest zdolność przedostawania się do naszych jelit w stanie żywym, osiedlania się w nich oraz rozmnażania. Mają one wiele pozytywnych funkcji, oraz same są nie zbędne do prawidłowej pracy flory bakteryjnej. Spełniają one bardzo ważne funkcje w: [...]
Każdy suplement będący w stanie podnieść poziom testosteronu, jest niezwykle cenny dla kulturystów, gdyż nawet niewielki wzrost tego hormonu zwiększa rezultaty ciężkiego treningu. Jednak, które prohormony są najbardziej skuteczne i jak najlepiej jest je stosować? A przede wszystkim, czy są bezpieczne? Pigułka sukcesu? Prawie trzy lata temu jako [...]
[...] surowicy po podawaniu osobom badanym 100mg androstendionu trzy razy dziennie przez 8 tygodni. Ponadto ostrzegał, że używanie androstendionu może mieć szkodliwe konsekwencje dla zdrowia z powodu wzrostu poziomu estrogenów i zaobserwowanego spadku frakcji "dobrego" cholesterolu (HDL). Potwierdziła to praca opublikowana w The Journal of Clinical [...]
[...] marskość, żółtaczka, stany zapalne, w tym przewlekłe stany zapalne różnego pochodzenia. Mogą one doprowadzić do wielu zaburzeń pracy organizmu. Jako przykład bardzo istotny dla sportowców ( i nie tylko) można podać zaburzenie metabolizmu wątrobowego. W przypadku białek niedobór produkcji albuminy przez wątrobę pogarsza lub uniemożliwia transport [...]
[...] mechanizm działania stosowanej od wielu lat nitrogliceryny, ale także wskazano na kliniczne możliwości szerokiego zastosowania tlenku azotu i argininy - jedynego substratu dla syntezy tlenku azotu u człowieka. To wyróżnienie wzmogło zainteresowanie tym aminokwasem, naturalnie występującym w ustroju człowieka (nie zawsze jednak w dostatecznie [...]
[...] rozbudowę tkanek. Działanie insuliny polega na transporcie glukozy do wnętrza komórek, co obniża stężenie tego cukru w krwi. Dalszy wzrost stężenia glukozy w krwi jest dla organizmu sygnałem, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Wtedy nadmiar cukru przechowywany jest pod postacią glikogenu wątrobowego i mięśniowego. Kiedy już [...]
[...] snu, alkoholizmu, uzależnień oraz choroby Parkinsona. Przez wiele lat od daty syntezy, GHB przeżywał swoją "świetność" aż do ... ... przyjrzyjmy się wpierw jednak powodom, dla których GHB znalazł zastosowanie w kulturystyce. Wszystko zaczęło się w 1970 roku na uniwersytecie Hirosaki w Japonii gdzie dwaj tamtejsi naukowcy - T.Oyama i M. [...]
[...] rzecz zdrowego Może są to banały, ale postaram się je wytłumaczyć: 1. 70% dieta / 30% trening Podstawową rzeczą jest dieta. Określę jednym słowem role składników pożywienia dla naszego organizmu: Węglowodany (cukry) – paliwo Białko – budulec Tłuszcze – ochrona Jak widać wszystkie składniki są ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i [...]